Épülettörténeti séta

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Épülettörténeti séta
 
Időpontok:
2021.09.18., szombat - 11:00 - 12:00
2021.09.19., vasárnap - 11:00 - 12:00
 

A Nefelejcs utcai épületet Róth Miksa Gelb Sámuel bútorgyárostól vásárolta meg 1911-ben, majd Petz Samu építész tervei alapján átépíttette. Ekkor épült az udvar hátsó részébe a mai is álló háromemeletes épület, amely az üvegfestő és mozaikkészítő műhelynek adott helyet. Az utcai épület emeleti részén, három szobában lakott Róth Miksa özvegye, Walla Jozefa gyermekeivel, Erzsébettel, Amáliával és Józseffel. Ők apjuk hagyatékát az Erzsébetvárosnak ajándékozták, hogy szülőházukból megnyithasson a Róth Miksa Emlékház.  

A történelem fintora, hogy Budapesten máshol nem is igazán maradt fenn változatlan formájában 20. század eleji középosztályi lakásbelső, így múzeumunkban a Róth-család történetén túl az egykori életmód és mindennapok történetébe is betekintést adhatunk. Emberi sorsokról és családi történetekről mesél Róth Miksa tintatartója, az általa tervezett ablaküvegek a családi nappaliban, a technika történetéről pedig egyebek mellett az egykor félig árammal, félig gázzal működő világítótest árul el izgalmas titkokat. 

A csodálatos bútorokkal, Róth-alkotásokkal berendezett szobák és az épület sajátos hangulatukkal egy tündöklő mester, egy hányattatott sorsú család és egy 20. századi élettörténet kalandos múltjába vezetik vissza az érdeklődőket.

A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött! Maximum létszám 20 fő.
Regisztráció az alábbi linken: https://forms.gle/gUwTh7Erag14z7ah9