Rólunk

 

Küldetésnyilatkozat

Közösség, örökség, kultúra.

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Róth Miksa és műhelyének munkásságához kapcsolódó tárgyakat és alkotásokat, valamint családjának hagyatékát, személyes relikviáit gyűjti, gondozza és közzéteszi. 

Az intézmény elsődleges feladatának tekinti a közreadást, minél szélesebb közönség bevonását közös történeti és művészeti értékeink megismerésébe, azok újraértelmezésébe és társadalmi hasznosításába. Közösségek teremtésével és a múzeum életébe való beemelésével lehetővé teszi egy színes, kortárs közeg kialakítását, amely a modern és a hagyományos értékek, kultúrák találkozóhelyévé, közösségi térré alakítja az intézményt.

 

Emlékház

Róth Miksa

Róth Miksa a hazai üvegfestés és mozaikművészet sztárja, a szecesszió kulcsfigurája, újító, reformer, tanítvány, mester, családapa, szabadkőműves. Múzeumunk névadója színes és inspiratív személyiség volt, aki a 19-20. századi iparművészet úttörőjeként nem csupán itthon, de a világ számos országában hírnévre és elismerésre tett szert. Üveg- és mozaikmunkái Magyarország számos középületét és magánépületét díszítik, de Mexikóvárostól Oslóig számos városban megtalálhatóak alkotásai. A századfordulós, 20. század eleji világkiállítások sokszoros győztesének ezüst- és aranyérmes szecessziós mozaikjaira éppúgy büszkék lehetünk, mint mozaik díszítésű kandallóira, amely híres alkotásokból több az Emlékházban is megtekinthető.

Róth Miksa 1865-ben született Pesten. Apja és nagyapja is üvegesként dolgoztak, így Miksa, folytatva a családi hagyományt, részint külföldi tanulmányutakon sajátította el az üvegművészet titkait. Húszévesen, 1885-ben önálló műintézetet nyitott, majd később számos helyen tevékenykedett. 1911-ben nyitotta meg saját műhelyét Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete néven a Nefelejcs utca 26-ban, ahol ma a múzeum működik. Ez az épület Róth Miksa és családja lakóháza is volt 1911-től kezdődően.

Emlékház és Gyűjtemény

A Nefelejcs utcai épületet Róth Miksa Gelb Sámuel bútorgyárostól vásárolta meg 1911-ben, majd Petz Samu építész tervei alapján átépíttette. Ekkor épült az udvar hátsó részébe a mai is álló háromemeletes épület, amely az üvegfestő és mozaikkészítő műhelynek adott helyet. Az utcai épület emeleti részén, három szobában lakott Róth Miksa özvegye, Walla Jozefa gyermekeivel, Erzsébettel, Amáliával és Józseffel. Ők (elsősorban Ráday Mihály közbenjárására) apjuk hagyatékát az 1990-es években Erzsébetvárosnak ajándékozták, hogy szülőházukból megnyithassn a Róth Miksa Emlékház. Az intézmény 1999 novemberétől fogadja a látogatókat.